, ,

ALLAHYARHAM PROF DR KHALIJAH…WANITA MELAYU PERTAMA MERAIH IJAZAH FIZIK!

PADA jam 10 pagi Sabtu 17 September 2011 bersamaan 19 Syawal 1432, gugurlah serikandi yang amat dikasihi, Profesor Dr Khalijah Salleh, bekas pensyarah Jabatan Fizik, UKM. Pemergian Allahyarhamah K Jah (nama gelaran beliau di kalangan Helwa ABIM) memang diratapi oleh seluruh warga ABIM, baik wanita mahupun lelaki.

Sepanjang hari-hari terakhir beliau yang dirawat di HUKM, pelawat tidak putus-putus mengunjungi beliau. Ketabahan beliau menghadapi saat terakhir itu sukar dilupakan. K Jah seperti biasa amat bersemangat dan mentally alert.

Dia kenal dan tahu siapa pelawatnya dan dalam keadaan yang sakit, masih ingin berbicara dengan senyuman manisnya yang menjadi trademarknya. Melihat beliau ketika itu sukar untuk percaya beliau sedang menanti saat-saat terakhir.

Saya mengenali K Jah kali pertama di Kolej Tunku Kurshiah Seremban. Beliau datang ke Kolej untuk memberi ceramah motivasi atas undangan Murid Tua (inilah istilah lama untuk alumni).

Beliau diperkenalkan sebagai wanita Melayu pertama meraih ijazah sarjana muda bidang fizik. Memang K Jah seorang yang boleh menaikkan semangat pendengarnya. Sejak itu jiwa saya turut berkobar-kobar mahu meneladaninya. Menjadi perintis Melayu dalam apa jua bidang yang mungkin semata-mata ingin membuktikan orang Melayu juga mampu.

Dan akhirnya saya ke Amerika Syarikat untuk mendalami bidang matematik yang ketika itu memang kurang diceburi oleh anak Melayu malahan dicemuh bahawa bangsa Melayu lemah matematik dan sains.

Begitulah kesan K Jah pada diri saya ketika itu yang masih di bangku sekolah menengah. Saya pernah bertemu K Jah di University of California Davis ketika beliau meneruskan pengajiannya di peringkat tertinggi.

Dan ditakdirkan Allah, kami bertemu lagi dalam jemaah yang kita kasihi iaitu ABIM – saya masih bertatih mengikut jejak langkahnya.

Alhamdulillah, kami terus bersama dan jurang adik dan kakak semakin tipis – sama-sama selaku ahli profesional Muslim yang ingin memajukan umat Islam menerusi da’wah dan juga bidang keilmuan.

K Jah seorang pejuang profesional yang amat passionate dalam apa sahaja yang beliau lakukan. Beliau amat passionate dengan ABIM, ilmu dan pendidikan.

Beliau tidak akan menolak sebarang undangan Helwa mahu pun Biro Pendidikan ABIM dalam aspek pengongsian ilmu khususnya cinta pertamanya – sains Islam.

Diakhir fasa perjuangannya, Allahyarhamah amat prihatin tentang keperluan memasyarakatkan sains di kalangan orang Melayu dan pentingnya hubungan sains dan aqidah. Sains sebagai ayat-ayat Allah swt.

Walaupun sudah didiagnos dengan kanser, selagi beliau boleh berdiri, bercakap dan kuat, beliau masih meneruskan perjuangannya – hatta ke Indonesia – berbicara tentang sains Islam sebagai memenuhi undangan IIIT Indonesia.

Beliau masih menghadiri majlis Helwa di awal tahun 2011 walaupun kekuatannya sudah mula merosot.

Usaha K Jah bukan sahaja untuk ABIM malahan semua organisasi Islam seperti Yadim dan IKIM. Kegigihannya dalam bidang sains terbukti bila K Jah dilantik sebagai felo oleh Akademi Sains Malaysia. Beliau tidak lupa mengundang saya pada hari bersejarah perlantikannya itu yang beliau gunakan untuk membentangkan mesej cinta pertamanya.

K Jah memang seorang serikandi dan wanita mithali. Selain daripada kerjayanya, da’wah dan aktiviti sosialnya, K Jah juga merupakan isteri dan ibu yang berjaya.

Pada malam jumaat iaitu jam 3.19 pagi, kita dikejutkan oleh sms daripada K Jah. Pesannya ringkas sekali:

Tk dear all. Help baca Yassin now. I may be leaving now. Salam maaf zahir n batin.

Benar-benar sms – ringkas dan padat. K Jah seolah-olah sudah tahu bila beliau akan pergi. Ini mengingatkan kita cara Imam al-Ghazzali sudah maklum beliau akan meninggalkan dunia yang fana ini dan memakai kain kafannya.

Masha’Allah. Kata-kata K Jah memang benar – beliau berangkat meninggalkan kita terutama ahli keluarganya yang dikasihi pada hari Sabtu.

Sejak menziarahi K Jah di HUKM saya bacakan surah Yassin beberapa kali diiringi doa: Ya Allah, jika takdirnya sembuh, sembuhkkanlah K Jah dan jika takdirnya pergi menghadapiMu, mudahkanlah pemergiannya. Allah lebih menyayanginya dan mengetahui rahsia-rahsia kita.

Kini saya cuma dapat menenangkan diri dan perasaan bahawa K Jah pergi dalam keadaan husnul khatimah dan kejayaan muflihun.

Innalillahi wa inna ilayhi rajiun.

Semuga Allah mengampunkan Allahyarhamah K Jah dan menghimpunkan ruhnya bersama golongan abrar.

K Jah sudah pergi namun kita mestilah teruskan usahanya dalam bidang keilmuan dan pendidikan untuk memantapkan sains Islam dan aqidah umat. Inilah sekurang-kurangnya kita dapat lakukan sebagai mengenang jasanya yang tidak ternilai.wabillahi tawfiq walhidayat.

Allahu ‘alam.Al-fatihah.

Nukilan Rosnani Hashim

Mantan Ketua Helwa ABIM


 

Professor Dr Khalijah Salleh berkahwin dengan Nik Abdul Aziz Nik Sulaiman pada tahun 1970. Ketika itu, beliau masih menuntut di England.

Suaminya adalah Timbalan Dekan Farmakologi Fakulti Perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia dan dilahirkan di negeri Kelantan pada tahun 1945.

Perkenalan mereka ketika suaminya menghadiahkan sebuah Al-Quran kepadanya sebagai tanda persahabatan.

Hasil perkahwinan mereka memperoleh 5 orang anak iaitu Nik  Lailatul Nur, Nik Ainul Baqiah, Nik Hanif Muzammil, Nik Ahmad Faruqi dan Nik Khairul Izzat.

 

Prof. Dr. Khalijah memulakan zaman persekolahannya di Sekolah Perempuan Melayu Kampung Bharu, Kuala Lumpur dari tahun 1956 hingga 1958 yang terletak tidak jauh dari tempat kediamannya. Pada tahun 1959, beliau meneruskan pengajiannya ke Sekolah Menengah Tengku Kurshiah dari 1962 hingga 1963. Beliau kemudiannya menuntut di Convent Bukit Nanas.

Sewaktu di dalam tingkatan 3, beliau memperolehi 5A di dalam peperiksaan LCE pada tahun 1961. Dalam peperiksaan MCE pula, iaitu pada tahun 1963, beliau telah berjaya mendapat 11 agregat. Beliau telah memperolehi kredit 2 bagi matapelajaran Sains. Tetapi malangnya, keputusan bahasa Inggerisnya tidak begitu memberangsangkan dan ini telah menyebabkan keputusannya jatuh kepada Pangkat 2.

Dua tahun berikutnya, beliau ke Universiti Malaya dan mengambil jurusan fizik (Bachelor of Science in Physics) selama empat tahun dan berjaya memperoleh kelas kedua tinggi.

Pada tahun 1970, beliau berjaya ke University of Kent, Canterbury di England untuk mengambil Masters di dalam fizik.

Beliau kemudiannya ke Universiti California di Amerika Syarikat untuk mengambil PhD dalam Fizik Keadaan Pepejal atau Solid State Physics dan dianugerahkan Doktor falsafah oleh University of California Davis, Amerika Syarikat pada tahun 1974.